lawyers and humans.

Jaha, så satt man här igen. På Norrlands bibliotek. Det är jag och två tjejer till. Dom skriver flitigt på sina datorer, ser väldigt upptagna ut. Det enda som hörs är knappandet på tangentborden. Det här är det absolut lugnaste och finaste biblioteket jag vet. Här kommer jag att sitta i ett år till, sedan är jag klar med Juristutbildningen och ska ut i det riktiga livet. Vet inte hur pigg jag är inför det faktiskt. Jag trivs bättre här – under korkeken, luktandes på…nej. Kanske inte ändå. Det känns för tomt, alla som jag har pluggat med är borta – ute i den riktiga världen. Och jag är kvar.

Känns vemodigt på något sätt. Nu måste man försöka träffa nya människor – eller förlåt – nya Jurister. Inte riktigt samma sak. Ni som har pluggat juridik förstår. Klart att det finns underbara jurister, men dom är…hur ska jag uttrycka mig…”few and far between” om man säger så. Jag läste precis RoA:n, en kurs i rättshistoria och etik. Väldigt rolig kurs, med undantaget att det fanns många…Okey, ett exempel:

Vi sitter och diskuterar etiska frågor angående hur domstolsväsendet bör se ut. I vissa svenska domstolar finns det nämndemän som alltså är lekmän (icke-juristutbildade). Dom sitter jämte domare och dömer i tex Tingsrätten.

Anledningen till detta är att ge allmänheten inblick i den dömande verksamheten, och därmed höja förtroendet för domstolarna. Man vill alltså inte att en högutbildad elit ensamt ska döma över folket.

Det här är kanske inte jätteintressant för er, men när jag satt där i klassrummet och lyssnade på hur studenterna diskuterade kring detta blev jag helt stum.

Tjej nr 1: ”Men alltså, varför ska dom finnas där? Dom är ju bara outbildade idioter.” Tjej nr 2: ”Ja men eller hur, förstår inte vad folk är rädda för, jurister är ju också människor – bättre människor dessutom.” Följs av högt skratt i hela salen. Kille med backslick fortsätter: ”Jag anser att det torde vara lämpligast för folket om vi blev lämnade ifred att sköva vårat arbete.” Varpå tjej nr 1 säger: ”Det stora problemet är alla vänsterpartister. Dom står ju inte för demokratiska värden, så vad har dom där att göra?” Varpå alla hummar och nickar instämmande.

Jag ville bara ställa mig upp och skrika: ”Inser ni inte att ni alla är perfekta exempel på VARFÖR nämndemän behövs?! Maktgalna idioter.”

Suck. Så vi får se hur det blir med det här. Börjar på måndag igen, ska läsa Advanced EU Law and the internal market. Ska bli riktigt kul faktiskt. Har fått ett extrajobb där jag kommer att arbeta med diskrimineringsfrågor den här terminen också, där kan man iaf hitta vettiga jurister. Alltid nått.

Nej nu ska jag fortsätta plugga inför måndag, här i tystnaden på norrlands bibliotek.

4 reaktioner till “lawyers and humans.

 1. Bra inlägg i lekmannadebatten! Men Maja, studenter är i allmänhet ganska omogna och har ännu inte lärt sig att tänka ordentligt och detta är ju speciellt farligt när det gäller jurister. Kanske vore det lämpligt med ett par års arbete ute irl
  Om du hade framfört din åsikt kanske du hade fått fler tänkande människor med dig.
  Nåväl, sådana som du behövs verkligen så fortsätt dina studier och ta en fight mot dumhet,
  dryghet och orättvisor. / Benny

  Gilla

  1. Hej benny! Ja, vissa behöver nog komma ut i arbetslivet för att bli lite mer ödmjuka.. Jag håller med dig om att jag borde ha sagt något, men jag var verkligen chockad över hur de argumenterade – och i ett sådant klimat är det svårt att få gehör för sina åsikter. Men tack för stödet 🙂 Kram, m.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s